Står du overfor din første jobsamtale som læge efter din KBU? Eller skal du til HU samtale lige om lidt? Vi har forsøgt at samle nogle gode råd og anbefalinger til, hvordan du kan forberede dig til din næste jobsamtale.
Af Lene Lund Andersen og Christian Skjoldvang Andersen

Billede af Pawel Chu fra Unsplash
Før samtalen
Vi er alle forskellige i forhold til, hvor meget vi har brug for at forberede os til en jobsamtale, og hvor meget vi oplever at kunne tage det, som det kommer. Lige meget hvad, kan det være en god idé at reflektere over spørgsmål, der ofte bliver stillet til en jobsamtale.
Hvilke spørgsmål skal du besvare?
- Ofte vil det første spørgsmål være noget i retningen af ”vil du fortælle lidt mere om dig selv”. Det kan derfor være en fordel, at have forberedt nogle sætninger om dig selv, og din motivation for at søge stillingen.
- Du kan også blive bedt om at uddybe din ansøgning. Det er en chance for at give et kort resume af din ansøgning, men også lægge vægt på det du synes er vigtigst.
- Ofte kommer der også spørgsmål i retningen af ”hvad er dine gode / mindre gode egenskaber?”. Det giver et godt indtryk, hvis du kan beskrive, hvordan dine styrker og svagheder kommer til udtryk, og hvordan du arbejder på at blive bedre. Husk - ingen er perfekte, uanset hvor velfungerende man så i øvrigt er i hverdagen. Hvis du slet ikke kan komme på noget, du kan blive bedre til, så betyder det, at du ikke har reflekteret nok over egen praksis. Ureflekterede læger er trouble, set fra den uddannelsesansvarliges perspektiv.
- Til HU samtalen har nogle specialer en spørgeguide som ligger offentligt tilgængeligt på videreuddannelses hjemmesiden.
Hyppige spørgsmål til HU samtalen kan være
- Hvad kan du godt lide ved netop dette speciale? Hvilke ting ved specialet er du mindre glad for?
- Hvor ser du dig selv i specialet om 10 år (det er ok ikke at vide det endnu eller have forbehold - alle ved du ikke har prøvet alt endnu. Men det giver en fornemmelse af dine interesser, og at du er engageret i specialet, hvis du har tænkt over det).
- Hvordan ser en god arbejdsdag ud for dig?
- Hvordan fungerer du som samarbejder, og hvornår kan du blive udfordret i samarbejde med kolleger/andre faggrupper? Her kan man med fordel referere til sin 360 graders evaluering
- Til HU samtalen skal man nogle gange gennemgå en case. Det fremgår af ansøgervejledningen, hvorvidt man selv skal medbringe en case til diskussion eller cases vil blive stillet af ansættelsesudvalget, og hvor meget casen vægter i forhold til ansættelsessamtalen og CV.
Hvad forventer de af dig?
- Hvad står der af forventninger i jobopslaget til en kommende kollega? Hvordan kan du med dine erfaringer understrege, at du har disse kompetencer?
- Det giver et godt indtryk, at du som ansøger har fokus på, hvad du kan bidrage med til afdelingen, fx arbejdsmoral, sociale tiltag eller noget helt tredje.
Hvad er vigtigt i det pågældende speciale?
- Søg inspiration i specialets faglige profil (kan findes på videreuddannelses siderne) se fx den faglige profil for Lungemedicin her. Det giver et godt overblik over, hvad specialet generelt synes er vigtigt, og giver eksempler på egenskaber under de 7 lægeroller.
- Hvad lægges der vægt på i jobopslaget? Hvordan kan du understrege med dine erfaringer, at du besidder disse eller gerne vil blive bedre inden for disse områder?
Forbered spørgsmål
- Som regel får man mulighed for at stille spørgsmål i slutningen af samtalen. Det er en god mulighed for at vise engagement og interesse i afdelingen at have forberedt nogle spørgsmål.
- Særligt når man søger en stilling som introlæge, hvor man bliver ansat på en enkelt afdeling, skal man huske at jobsamtalen er en mulighed for forventningsafstemning. Hvis du har et særligt mål med at søge stillingen, kan du allerede her få afklaret, om afdelingen er et godt match til dine ambitioner, eller om du skal søge videre.
Eksempler på spørgsmål vi tidligere har stillet er:
- ”Hvad gør I for at skabe et godt uddannelsesmiljø på jeres afdeling?”
- “Hvilke muligheder er der for at blive involveret i forskning?”
- “Hvilke muligheder er det for at blive oplært i specifikke procedurer?”
- “Hvad gør jeres afdeling til en god afdeling at være uddannelseslæge på?”
At have styr på sit narrativ
Nogle ved fra start, hvilket speciale de vil søge HU i, og arbejder fokuseret mod dette. Andre kan være mere i tvivl, og kan derfor stå tilbage med et CV, der stikker i mange retninger. Hvis det er dig, så er det en god idé selv at skabe den røde tråd. Find nogle gode argumenter for, hvorfor fx en introduktionsstilling i ortopædkirurgi alligevel har givet dig kompetencer, du kan bruge i intern medicin. Eller måske er du blevet bevidst om, hvad du savnede ved intern medicin, og derfor nu mere afklaret omkring, hvad du gerne vil. Det vigtige er, at du ved, hvad den røde tråd er og med overbevisning kan forklare ansættelsesudvalget, hvorfor det giver god mening.
Ansættelsesudvalget
Hvis du søger uklassificeret stilling eller introstilling, er det meget forskelligt, hvem du møder til din ansættelsessamtale, da det er afdelingerne selv, der ansætter. Nogle gange vil der kun være den uddannelsesansvarlige overlæge til stede, andre gange vil flere overlæger og en yngre læge deltage.
Til HU samtaler møder du et fast ansættelsesudvalg bestående af:
- Repræsentanter (ofte de Uddannelsesansvarlige overlæger) fra de forskellige afdelinger, der er repræsenteret i HU forløbene
- En repræsentant for specialets faglige selskab
- En repræsentant fra Yngre Læger
- En yngre læge repræsentant fra specialet
- Specialets PKL
- Sekretær fra videreuddannelsessekretariatet
Ofte vil en enkelt af lægerne stille de indledende spørgsmål, hvorefter de andre omkring bordet vil få lov at spørge ind.
Bedømmelsesprocessen
Hvordan du bliver bedømt afhænger af stillingen og specialet. De store specialer, det kunne fx være ortopædkirurgi, der skal besætte adskillige uddannelsesstillinger og har mange ansøgere, vurderer ofte ansøgerne ud fra et fastlagt “pointsystem” for at gøre vurderingsprocessen så objektiv som muligt. Hvis dit speciale bruger sådan et fremgår det af videreuddannelses hjemmesiderne. Andre specialer, ofte de mindre med færre ansøgere, har en mere flydende bedømmelsesproces, hvor det enkelte medlem prioriterer ansøgerne ud fra en samlet vurdering.
Efter samtalen
Hvis du får afslag på en introstilling eller en uklassificeret stilling, kan man altid bede om feedback, men kan ikke forvente at få det.
Hvis du får afslag på HU, vil du som udgangspunkt blive tilbudt karrierevejledning. Det er en god idé at tage imod denne for at få råd og vejledning til, hvad du skal fokusere på frem til næste HU ansøgningsrunde. Det er selvfølgelig vigtigt, at du så følger rådene og gør opmærksom på ved næste ansøgningsrunde, hvad du har gjort siden sidste samtale.
Vidste du...
- at du kan blive repræsentant for Yngre Læger til HU samtaler i specialer, hvor du ikke selv ønsker at søge uddannelse. Yngre Læger skriver af og til en mail omkring specialer, hvor der mangler en repræsentant eller suppleant. Dette for at varetage de yngre lægers interesser og være med til at sikre en fair proces. Desuden er der også en yngre læge repræsentant fra specialet, som ofte selv er igang med HU.
- at du kan finde endnu mere information om jobansøgning, jobsamtalen og CV på yngre lægers hjemmeside? Yngre læger tilbyder desuden kurser i jobsøgning.
Tilføj kommentar
Kommentarer